Nieuws

Koopzondagen worden zaak van gemeenten

DEN HAAG - Gemeenten mogen in de toekomst zelf bepalen of zij koopzondagen instellen en wanneer. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer steunt naar verwachting een initiatiefwet van D66 en GroenLinks van deze strekking.


Naast de indieners staan ook de beoogde coalitiepartners PvdA en VVD achter dit wetsvoorstel, lieten ze dinsdag weten. Als ook de Eerste Kamer met het voorstel instemt, zal dat waarschijnlijk leiden tot meer koopzondagen in diverse gemeenten.

Het kabinet-Rutte I wilde juist geen verruiming van de koopzondagen om de politieke steun van de SGP op andere beleidsterreinen niet te verspelen. Deze orthodox-christelijke partij is mordicus tegen koopzondagen.

Werkgeversorganisaties als VNO-NCW en MKB-Nederland hebben eerder laten weten de initiatiefwet van D66 en GroenLinks te steunen.

Dit wetsvoorstel ,,is precies wat wij willen'' en ,,vanzelfsprekend steunen wij dat'', aldus een woordvoerder van de PvdA. Volgens hem kunnen gemeenten het beste zelf beslissen over koopzondagen en met het lokale midden- en kleinbedrijf afspreken waaraan behoefte is op dit vlak. De VVD wil eigenlijk nog verder gaan. De liberalen willen dat openingstijden volledig aan ondernemers worden overgelaten. Maar als daar geen draagvlak voor is, steunen we dit initiatiefvoorstel, aldus een woordvoerder.

Op dit moment mogen gemeenten winkels toestaan 12 zondagen per jaar open te zijn. Gemeenten die veel toeristen trekken, mogen bepalen dat de winkels vaker open zijn op zondag.

Amsterdam
© ANP 2012 alle rechten voorbehouden

 

Vrees aantasting Tilburgse koopzondag

TILBURG - De wens om supermarkten in Tilburg de kans te bieden op zondag open te zijn, kan een verschraling opleveren voor de huidige koopzondagen.

Die waarschuwing geeft het college van B. en W. in een tussentijds advies aan de gemeenteraad. 

lees verder


Indien u tips of fouten ontdekt heeft ...

Mocht u nog iets missen op deze website laat het ons dan even weten via het contactformulier